Cigarkasser & Cigaræsker

For feinschmekeren

Når det kommer til cigarer, fokuserer de fleste ofte på diverse producenter, kvaliteter og cigarens historie. Sjældent hører vi mere om de kasser, som kommer med, når vi køber cigarer. Derfor finder du her et udvalg af cigarkasser og cigaræsker. Inklusiv lidt om cigarkassernes historie og nogle ting du muligvis ikke allerede vidste om cigaræsker.

Hvor længe kan cigarer opbevares i en kasse?

Hvis dine cigarer opbevares i et tilstrækkeligt fugtigt miljø, kan de i princippet holde for evigt. Hvis cigarerne derimod ikke opbevares på korrekt vis, vil der typisk gå 30 dage, før de begynder at tørre ud. Dette sker, selv når den ydre boks er beskyttet af cellofan. Hvis du er god og heldig, kan du måske få cigarerne til at holde i 10-15 dage mere og øge deres levetid til 45 dage, men når du nærmer dig de to måneder, vil dine cigarer være tæt på vejs ende.

Er det en cigaræske eller en cigarkasse?

Da jeg satte mig ned for at skrive denne artikel, kunne jeg ikke blive enig med mig selv om, hvorvidt jeg skulle bruge titlen cigaræske eller cigarkasse. Begge termer bliver brugt i flæng og derfor er der nok ikke kun et korrekt begreb. Men når man søger på Google, kommer der langt flere søgeresultater op ved at søge på cigarkasser i stedet for cigaræsker, og derfor har jeg valgt at holde mig til cigarkasser.

Hvem opfandt cigarkassen?

Brødrene Upmann var de første, der valgte at pakke deres cigarer i en kasse, og de startede med indpakningen af cigarer i kasser, før de begyndte premium brandet af cigarer.

Upmann brødrene hørte til en familie af tyske bankmænd, og omkring 1840 overbeviste de to brødre Herman og August deres far om, at det ville være en god ide at åbne en bank i Cuba.

Herman havde en ekstra stor interesse i Cuba, da han var stor fan af cigarer, og kort efter opstarten begyndte Herman at sende cubanske cigarer fra forskellige fabrikker tilbage til Europa. Dengang blev cigarerne pakket ind i kasser af cedertræ og stemplet med bankens navn. Cigarerne blev både givet til de vigtigste kunder samt brugt til markedsføringsformål.

I løbet af nogle år fik Upmann startet en stor cigar eksport op, og i 1844 investerede han i en fabrik, hvor der skulle produceres H. Upmann cigarer. Upmann banken overlevede ikke, da den brød sammen i 1920’erne, og cigar-projektet gik også i vasken i kort tid, men det blev opkøbt efter dets falliterklæring.

Er gamle cigarkasser penge værd?

Det siges, at en gammel cigarkasse kan blive solgt for alt mellem ca. 20-30 og 20.000-30.000 DKK. Cigarkassens værdi afhænger af dens levetid, brandet, størrelsen samt hvilken stand, den befinder sig i.

Ofte kan en cigarkasse også stige i værdi, når den kommer i en usædvanlig form, med et usædvanligt tema eller indebærer historiske faktorer, som fx at været blevet solgt i forbindelse med Den Anden Verdenskrig.

Det er ikke længe siden at en cigarkasse med cigarer fra netop den tidsperiode blev solgt til omkring 10.000 DKK. Her var der tale om cigarer, der blev fjernet fra nazisten Hermann Görings hjem.

Disse cigarer var blevet særligt produceret til Göring, som var planlagt til at blive Adolf Hitlers efterfølger. Cigarerne blev altså senere hen fjernet fra hans hjem i Brandenburg i Berlin.

Cigarerne blev opbevaret i en kasse med teksten ”Sondernfertigung Reichsmarshall Hermann Göring” hvilket betyder ”særligt produceret til Reichsmarshall Hermann Göring”. Kassen bar også Görings initialer samt navnet på leverandøren Gildemann Ltd, Cigar Manufacturers, Berlin-Hamburg.

Denne form for usædvanlige varer, som kommer i god stand, tiltrækker normalt opmærksomhed fra samlere af cigarer og/eller cigarkasser. Før auktionen var det forventet, at samlingen ville blive solgt for mellem 800 og 1200 britiske pund, men det hele blev altså solgt for 1300 britiske pund i sidste ende.

Politikkernes cigarkasser

Begrebet cigarkasse bliver også ofte brugt i flæng, når det kommer til politik, selv når der ikke er tale om cigarer til politikkerne. Ofte kan du læse i medierne om politikerne personlige valgfonde, som bliver kaldt for cigarkasser. Her modtager politikkerne store pengebeløb fra privatpersoner, uden at den danske befolkning får kendskab til det. Sidste år opstod der en stod debat vedrørende regeringens cigarkasse, som var svulmet op til intet mindre end 49 milliarder DKK.

Derudover er cigarkasser også definerede med den overførte betydning ”beholdning af penge, der er reserveret til ét bestemt formål” i Den Danske Ordbog og derfor er det altså ikke unormalt, at du kan komme til at høre noget om cigarkasser i hverdagen, selv om at det ikke har noget at gøre med cigarer.

Cigarkasser kan også bruges som instrumenter

I begyndelsen var der stor tvivl om hvad cigarkasser kunne bruges til, når cigarerne var blevet brugt til sit formål. Typisk bliver cigarkasserne brugt til opbevaring af diverse skrammel, som fx rygetilbehør, skruer, ting til at sy o.s.v. Dette skyldes, at cigarkasserne ofte kommer i holdbart træ, som kan leve mange år efter, at cigarenes levetid er udløbet.

I forbindelse med Den Store Depression i 1930erne begyndte flere og flere også at lave hjemmelavede instrumenter, og her benyttede en del personer cigarkasser som en vigtig del i regnestykket.

Den Store Depression ramte især hårdt i den sydlige del af Nordamerika, og typisk brugte de fleste deres stemme til at komme videre i hverdagen, da de ikke havde råd til at købe instrumenter, men de gamle cigaræsker ændrede det hele, og guitaren blev født.

I dag kan du købe autentiske Cigar Box guitarer, som altså er guitarer af gamle cigarkasser. Dette betyder, at du kan købe et unikt design og får en unik lyd på samme tid. Ofte har cigarkassen en god akustisk lyd i sig selv, og derfor kan det være, at du kun skal bruge en piezo pickup for at spille skabe god musik. Andre gange kan det være, at du skal benytte en almindelig magnetisk pickup for at spille på din Cigar Box Guitar. Det hele handler mest om at prøve sig frem med denne unikke måde at spille musik på.