Balvenie whisky

Elegant og sofistikeret

Balvenie whisky er en elegant og sofistikeret drik. Balvenie er god til gaver, men absolut også til at nyde selv.

Du kan finde billige whiskyer til under 200 kr. Og så kan du få whiskyer i særklasse som Balvenie 30 års.

Selvom du ikke nødvendigvis allerede er en garvet whiskynyder, skal du jo starte et sted. Men hvor? Det kan være svært at finde rundt i det kæmpe udbud af forskellige whiskyer af forskellige årgange og smage.

Her på siden lærer du den sofistikerede Balvenie whisky at kende.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Hvad er specielt ved Balvenie?

Balvenie, f.eks. Balvenie 30 års, er whisky fra Speyside. Deres whisky er malt whisky, og man kan både få forskellige lagringsfade, aldre og smage. Balvenie er det eneste destilleri i Skotland, der stadig gror deres eget byg. Destilleriet er helt tilbage fra 1892, og går op i at holde traditionen. I 1987 var Balvenie nogle af de første til at udgive en whisky, der havde lagret over 50 år.

Balvenie går meget op i deres ”Five Rare Crafts”. Det er:

  • Hjemmegroet byg, der plejes og gros, som det altid har gjort
  • Maltering, der foregår på deres malteringsgulve, der er et af få malteringsgulve, der stadig bruges i Skotland
  • Kobberdestillering, der er noget af det vigtigste, der giver smag til whiskyen. Der er desuden ansat kobbersmede på destilleriet
  • Fadene sættes stort fokus på, da de også har stor betydning for whiskyernes smag
  • Malt Master, som er en stilling, der kun gives til en person med de helt rigtige evner. En person, der skal holde styr på hele destilleriet og har til ansvar, at destillere de helt perfekte whiskyer

Balvenie 30 års

En Balvenie 30 års whisky er en whisky, der har lagret 30 år i europæiske sherry egetræsfad. Det er en single malt whisky.

Balvenie 30 års dufter af honning og eg med noter af karamelliseret appelsinskal. Den smager af mørk chokolade med noter af blomme, marcipan og karamelliseret pærer. Eftersmagen er meget blød og varm. Er man en feinschmecker, der er vild med de sødere og frugtige noter, skal man helt klart kigge nærmere på en Balvenie 30 års.

Hvilken Balvenie whiskey skal du gå efter?

Der er mange whiskyer at vælge imellem, hvis man vil smage Balvenie whisky. De har mange forskellige årgange og forskellige whiskyer på samme årgang.

Det er meget forskelligt, hvad man skal gå efter, alt efter hvad man søger. Er man f.eks. garvet whiskynyder, der leder efter den bedste whisky, kan det være man skal kigge på den Balvenie 30 års, men er man helt ny i whisky-verden, skal man nok gå efter nogle yngre whiskyer, der ikke koster helt så meget.

Mange af Balvenies whiskyer har sødlige, frugtige og honningagtige smage og dufte af forskellige former og varianter. Hvis det er den slags whisky, man bedst kan lide, giver det meget god mening at tjekke Balvenie whiskyerne ud.

Priser på Balvenie

Balvenie 30 års og andre Balvenie er whisky i særklasse, og de er derfor ikke billige. Deres Balvenie 30 års koster omkring 6000 kr. Der findes f.eks. forskellige Balvenie 21 års. Der kan fås en 21 års Madeira til omkring 2000 kr. og en Balvenie Port Wood til omkring 1500 kr.

Generelt er whiskyer ikke billige, hvis man skal have fat i nogle gode. Det er også blevet nærmest synonymt med rigdom og fornemhed. Mange kan forestille sig en ældre herre i et flot jakkesæt sidde i en lænestol og drikke et glas whisky. Det behøver man dog ikke være for at kunne nyde en whisky, men hvis man virkelig er blevet glad for whisky, kunne det være, at man skulle overveje at rykke et niveau op i de lidt dyrere klasser som f.eks. Balvenie 30 års whisky.

Balvenies kompendie

For dem, der allerede er meget glade for f.eks. Balvenie 30 års eller bare godt kunne tænke sig at smage flere forskellige, har Balvenie deres kompendie, der består af flere kapitler. I disse er der fem forskellige kapitler, som er pakker af 5 whiskyer.

Første kapitel er whiskyer fra årene 1968, 1978, 1985, 1997 og 2005. Det er altså forskellige årgange, og på den må får man også oplevet selv, hvordan årene påvirker whiskyen. Det første kapitel handler om den søde honningagtige smag i en whisky.

Det næste kapitel er handler om fad, og hvordan egetræet udvikler whiskyen. Også her får man 5 forskellige årstal, så man kan smage, hvordan flere år i et egetræsfad påvirker whiskyen. Der er altså særligt fokus på lagringen og dobbeltlagringen, som Balvenie gør brug af.

Tredje kapitler handler om, hvordan man kan påvirke og ændre smagen i en whisky på forskellige måder.

Fjerde kapitel handler også om smagen, men er mere en prøve af og eksperiment Malt masterens kontrol. Den handler om at forvente det uforventelige, og man må bare gætte sig frem til, hvilke smager, der er at finde i den pakke.

Det femte kapitel er i sin enkelthed mesterens yndlings. En slags kokkens valg bare med whisky. Denne er ikke blot pakket ind i en trækasse, som de andre er, men har en eksklusiv boks udenom.

Disse æsker er lavet til at dele al den viden, som mesteren har samlet igennem sit liv. Det er en sjov samling både for feinschmeckere og som gave.

Du kan besøge Balvenies hjemmeside her.

Prøvesmagning og ture til Balvenie

Hvis man ikke helt er klar til at købe en hel flaske whisky, kan man altid bestille en tur til destilleriet og tage en prøvesmagning. Det kan dog også være en dyr fornøjelse, hvis man ikke lige havde tænkt sig at besøge Skotland.

Balvenie tilbyder dog rundvisninger, der er virtuelle. Turene inkluderer tilsending af et prøvesmagningsset. Man kan også finde en eksklusiv prøvesmagning, der er en smule dyrere. På turen får man lov at se destilleriets andedam, malteringsgulve, pagoden, destilleringshuset, fadhuset og et af varehusene.

Tager man alligevel turen derover, ligger der mange destillerier tæt på hinanden. Man kan altså sagtens lave en feinschmecker tur ud af det og besøge de forskellige destillerier. Så kan alle i gruppen forhåbentlig også finde lige den whisky man holder af.

Balvenie whisky som gave

Står du og skal bruge en gave til en lidt større begivenhed, er whisky en rigtig fin ide. Whiskyer er noget, man gemmer og bruger til at huske tilbage. F.eks. er Balvenie 30 års super fint som en bryllupsgave, da brudeparret så kan gemme den til enten en bryllupsdag eller, hvis du er heldig, til en dag, hvor du kommer på besøg. Så kan man sammen sidde og huske tilbage på dagen med whiskyen.

Det er også lidt ekstra sjovt, hvis man kan finde en Balvenie whisky, der er lige så gammel som modtageren. Så skal man bare lige være opmærksom på, hvordan priserne stiger, jo ældre whiskyen er. Der er lidt forskel på en 18-års fødselsdag og en Balvenie 30 års.