Der er mange myter her i verden. En af de mere sejlivede er, at de cubanske cigarrullersker ruller cigarerne på inderlåret for at give dem den rette air – men det er nu ikke tilfældet. En cubansk cigar bliver rullet på et bord, og så er den ikke længere.

Når det er sagt, så rummer historien om cigarer fra Cuba mange smukke detaljer, og der er tale om en tradition for et håndværk, der rækker flere hundrede år tilbage i historien, og som stadig bliver holdt ved lige. Mange ferierejsende har besøgt cigarfabrikkerne i landet og hentet sig en cubansk cigar med hjem og inden da fået et indtryk af, hvordan der til stadighed arbejdes på at bevare håndværket og opretholde den høje kvalitet, som en cigar fra Cuba er kendt for.

Tobaksavl

Et af de mest berømte steder på Cuba, hvor der dyrkes tobak til de verdenskendte cubanske cigarer, er Vinales, som også er kendt for sine huler med indianske bopladsreminiscenser og for sine smukke limstensbjerge, Vinales ligger i den nordøstlige Pilar del Rio provins.

Avlen af tobak er kun det første trin i en lang rejse frem mod en cubansk cigar af bedste kvalitet. Når tobakken er høstet, skal bladene hærdes, således at det sukker og vand, som planten rummer, trækkes ud, og bladene bliver seje og stærke.

Herefter fermenteres bladene. Det vil sige, at der foregår en form for gæring med mælkesyre, sådan at bladene bliver holdbare – uden gæring ville de blot tørre ud og til sidst rådne.

Det er forskelligt, hvorledes de forskellige cigarproducenter ønsker, at denne proces med hærdning og fermentering skal foregå, således at det output, der kommer, er lidt forskelligt. Dermed bliver kvaliteten, smagen og aromaen af cigarerne også forskellig, og der bliver på den måde basis for de forskellige brands af cigarer fra Cuba, som findes – varianter af den cigartype, som vi kalder Habanos eller på godt dansk: En havaneser.

Mange kendte brands

Der findes en lang række forskellige varemærker, når det gælder cigarer fra Cuba. Blandt de mest kendte er mærket Montecristo, Mærket har sit navn efter den berømte roman “Greven af Monte Cristo”, af den kendte franske forfatter Alexandre Dumas. Historien går, at denne roman var fast oplæsning for cigarrullerskerne på en af cigarfabrikkerne, og de forlangte derfor, at cigarerne blev opkaldt efter denne. Om historien er sand, ved ingen, men god er den!

Andre kendte mærker af cubanske cigarer er La Gloria Cubana, Fonseca, Trinidad, Cohiba, H. Upmann, Hoyo de Monterrey og Punch, men markedet tæller endnu flere.

Hvorfor er cubanske cigarer blevet så berømte?

Det er en kombination af det rigtige klima og en masse tilgængelig arbejdskraft, som oprindeligt har gjort, at Cuba blev til et centrum for cigarer af højeste kvalitet. Teoretisk set kunne det have været alle mulige andre østater i det caribiske hav, som havde fået denne ære, men på Cuba havde man dels tilgængelig jord, dels folkene til at dyrke tobakken. Først i form af slaver og senere deres frigivne efterkommere.

I det cubanske klima gror tobaksplanten, som om den var betalt for det – et par meter på en halvt år, og så kan høsten ske i takt med, at bladene modner i perioden fra november til februar. Der kommer altså et stort udbytte, og dermed mange varer – men samtidig er de på grund af de ydre omstændigheder af en rigtig god kvalitet.

Samme proces som i hundreder af år

Oprindelig var tobak – som på indiansk hedder Cohiba, som vi genkender som navn på et af Cubas bedste mærker af cubanske cigarer, et mærke, som i øvrigt er grundlagt af Fidel Castro – et rusmiddel, som blev brugt af den oprindelige befolkning. Det var kun shamanen, der fik lov til at ryge, men siden blev tobak et almindeligt nydelsesmiddel for hele befolkningen.

I 1800-tallet udviklede man de metoder til fremstilling af cigarer, som stadig bliver brugt på Cuba. Fabrikkerne får leveret tobaksbladene i baller, som rummer bladene i bundter med fem blade i hvert bundt. De hænges op efter sortering, så de kan suge fugt fra luften, og derefter tørres de og bliver seje. Herefter sorteres de, så der kommer styr på, om de egner sig til de cigarer, der fremstilles på maskine eller til håndrulning. Det er de håndrullede cubanske cigarer, der er de allerbedste.

Ikke for alle og enhver

Det falder ikke i alles lod at kunne blive håndruller af cubanske cigarer. Det kræver en forfinet teknik og sans for, hvordan de enkelte blade er, så man kan vurdere, om de egner sig til for eksempel omlægsblade – det yderste lag – eller til fyld eller til binders, der holder fyldet sammen.

Myten om de inderlårsrullede cigarer er opstået, når folk har set, hvordan cigarrullerskerne lagde omlægsbladene i skødet og strakte dem hen over låret. Selve cigaren rulles nu ikke hen over inderlåret, men på et bord, og derefter lægges de i en form, hvor der kan ligge ti cubanske cigarer. De vendes omhyggeligt ligesom oste for at undgå, at der kommer mærker på dem, lægges i pres, og så lægges det sidste omlægsblad på – og den færdige, cubanske cigar er klar til at gå ud i den store verden.

Der foregår en stor og omfattende kvalitetskontrol af de cigarer, der skal eksporteres til Europa, det amerikanske fastland og Asien, sådan man er sikker på, at der er styr på kvaliteten, når en cigar går ud med det cubanske kvalitetssegl på.

Opblomstring siden 1990’erne

Cigarer fra Cuba var under Cubakrisen i 1960’erne og den efterfølgende amerikanske blokade ramt af, at man ikke kunne sælge cigarer til USA længere. Men siden blev blokaden blødt op, og i 1990’erne fik interessen for cubanske cigarer et vældigt boost, da finanssektoren blev liberaliseret, it-udviklingen tog fart, og mange flere fik råd til at nyde det eksklusive produkt. Siden er der skudt cigarbarer op, hvor man kan vælge fra det store udvalg af cubanske cigarer, der opbevares under optimale forhold i humidorer. Mange entusiaster har også selv anskaffet sig disse særlige skabe, der holder fugt og temperatur korrekt. Ellers kan man opbevare sine cubanske cigarer i en skrivebordsskuffe sammen med et fugtigt viskestykke, som holdes fugtigt – så tørrer cigarerne ikke ud.

Hvert år fremstilles omkring 10 mio. cubanske cigarer, så der er god chance for at få prøvet denne specielle nydelse.