Cognac
Fransk brændevinHvad er cognac?
Cognac er en fransk brændevin af den type, man også kalder for brandy, som destilleres af vin.
Der fremstilles brandy verden over, og drikken må kun kaldes cognac, når den kommer fra det lille Cognac distrikt i nærheden af Bordeaux i Frankrig.
Navnet er en betegnelse, der er beskyttet af EU’s regler om beskyttet oprindelsesbetegnelse.
Det samme gælder Armagnac, som er en tilsvarende brændevin, blot fremstillet i Armagnac området, som også ligger i det sydvestlige Frankrig.
Er der noget bedre end at nyde en skøn kop kaffe efter en vellykket middag og så få en lille “avec” til – en dejlig cognac for eksempel?
Der er ingen tvivl om, at cognac er brændevinens konge, og den franske brændevin nydes da også over hele verden som et lille luksuriøst indslag efter en middag – eller som et godt glas selvforkælelse op ad aftenen. Flere bruger også cognac som ingrediens i en drink.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Fremstillingen af fransk brændevin
Fransk brændevin fremstilles ved, at man destillerer hvidvin, der som oftest at lavet på druen Ugni Blanc, som de lokale dog kalder Saint Émillion. Det er en ret alkoholsvag hvidvin, som rummer temmelig megen syre. Alkoholprocenten er typisk omkring 8. Ud over Ugni Blanc bruges der og lidt andre druer, især Colombard druen.
Vinen destilleres to gange efter den metode, der i Frankrig kaldes Alambic, men som i de fleste andre lande omtales med den engelske betegnelse Pot Still. Efter destilleringen står man med et destillat med en alkoholprocent på omkring 70, og det betyder, at man har en meget kraftig væske med stor koncentration af de aromaer og den syre og andet, som der var i den vin, der var udgangspunktet for destilleringen.
Netop det, at vinen oprindeligt har haft en lav alkoholprocent gør, at den destillerede væske er opkoncentreret 8-9 gange – den er altså meget duft- og smagsfyldt. Andre brandy-typer fremstilles ofte af vine, der har en højere alkoholprocent, og så bliver aroma- og smagsstofferne ikke opkoncentreret så mange gange, og smagen vil derfor oftest ikke være så dyb og intens, som det er tilfældet med en ægte cognac.
Så skal cognacen lagres, og alt efter lagringstiden får man forskellige typer af cognac. Det fortæller vi mere om nedenfor.
Lagringen foregår på egefade, som traditionelt har været fremstillet af egetræ fra Limousin-skoven, som ligger nær cognac distriktet. Der anvendes også fade af eg fra Troncais.
Man har ingen stor fornøjelse af at drikke en væske med 70 % alkohol. Derfor tilsættes destilleret vand, indtil man når en alkoholprocent på omkring 40. Nogle gange tilsættes også karamel for at give cognacen en lækker gyldenbrun farve, men der fremstilles også mange cognacer uden nogen tilsætning af farve.
De fleste cognacer er blandet af flere destillater, men efterhånden er der også en del “enkeltmarks” cognac på markedet.
Hvilke typer cognac?
Der findes et hav af forskellige brands af cognac, og mange kender navne som Martell, Rémy Martin, Hine, Hennessy og Courvoisier. Det er mærker, der ofte er ejet af nogle af de helt store, multinationale virksomheder, som ejer en stribe brands og herunder altså også cognacmærker. Markedsmæssigt fylder disse brands rigtig meget og udgør en meget stor del af produktionen i cognac området.
I dag er der dog også en række enkeltejendomme, som fremstiller cognac under eget navn, og det kan være en spændende oplevelse at prøve sig frem og gå på opdagelse i dette spektrum af mindre brands – som ofte er smukt præget af al den kærlighed, som ejeren af ejendommen lægger i at skabe et unikt produkt af høj kvalitet.
Fælles for de forskellige brands er, at de sælges med en kvalitetsbetegnelse, som knytter sig til den tid, drikken har været lagret.
Kvalitetsbetegnelse for Cognac
V.S. | V.S.O.P. | X.O.
Cognac bærer ikke aldersmærker, men kategoriseres baseret på minimumsalderen for eau de vies i blandingen.
Med blanding kan eau de vies indarbejdet i en cognac komme fra en lang række aldre.
De nuværende (2021) kvalitets-kategorier og modningstid af cognac betegnes således:
- V.S.
- For at en cognac kan betegnes med V.S. skal den yngste cognac i blandingen være minimum 2 år. Også kendt som Very Special eller tre stjerner.
- V.S.O.P.
- For en V.S.O.P. skal den yngste eau de vies være minimum 4 år. Også kendt som Very Special Old Pale eller Reserve.
- X.O.
- Og for X.O. skal den yngste komponent være minimum 6 år. Også kendt som Extra Old eller Hors d’Age, hvilket ofte uofficielt indikerer særligt gamle eller premium-udgivelser.
- Fra og med 1. april 2018 skal den yngste cognac i en X.O. være minimum 10 år gammel.
Hvad betyder de forskellige Cognac-betegnelser
V.S. (Very Special) svarer til det, man tidligere kaldte en trestjernet cognac. Den har været lagret i mindst 2 år. I denne sammenhæng har man også nogle gange betegnelsen Vieux, som betyder “gammel”, og den ligger mellem V.S. og den næste, V.S.O.P., som beskrives nedenfor.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), har været lagret i mindst 4 år. I denne afdeling finder man også betegnelserne V.O. (Very Old) og Réserve, samt Napoléon, hvor der kræves lagring i mindst 5 år.
X.O. (Extra Old) har været lagret i mindst 10 år. Dette gælder efter 2018, inden dette år var 6 års lagring tilstrækkeligt. I denne ende af skalaen findes også Vielle Réserve og Hors d’Age, hvor den sidste normalt er den betegnelse, man sætter på den længst lagrede cognac.
Mange drikke bliver bedre ved at blive lagret i rigtig mange år, men for cognac plejer man at sige, at der ikke kommer nogen yderligere kvalitetsstigning ved at lagre ud over 20 år. Men man finder af og til årgangsflasker, som går længere tilbage, og de kan være en stor fornøjelse, som man ikke skal lade sig gå forbi.
Ligesom ved whisky sker der en lille fordampning, mens cognacen lagres. Det kaldes for englenes andel (Part des Anges) – den samme betegnelse som skotterne bruger om det, der forsvinder fra deres whiskyfade, mens whiskyen lagrer.
Prøv en cognac
Man kan også lave en dejlig drink med cognac. Den mest klassiske er nok en “Sidecar”. Her blandes 4 cl cognac med 2 cl Cointreau og 1 cl citronsaft. Rør det sammen og hæld i et glas med is og tilsæt et par kirsebær og en skive citron. Man kan også prøve sig med en version af drinken “French Kiss” med cognac og orangejuice.
Cognac er en drik, der har styrke og karakter til at kunne stå alene eller bliver drukket sammen med andre ingredienser. Så mulighederne er mange, og det er blot at prøve sig frem.