Glengoyne whisky

Single malt whisky

Hvad er specielt ved Glengoyne whisky?

Whiskyen er elegant og navnet kommer fra skotsk gæliske ord, der betyder ”livets vand”. De første whisky-destillerier er dog sporet tilbage til Kina i 13-hundredtallet, hvor whisky blev anset som en medicin, der kunne kurere alt. I dag er det kun for fornøjelsens skyld.

Alle whiskyer fra Glengoyne, også Glengoyne 21, er Glengoyne single malt whiskyer. De kommer fra området Highlands, og Glengoyne whiskyerne kan altså variere meget. Glengoyne 21 og deres andre whiskyer er desuden destilleret meget langsomt. Glengoyne destillerer langsommere end noget andet destilleri i Skotland.

Derudover lagres whiskyerne på udvalgte sherry fade. Det er fade, der oprindeligt blev brugt til at lagre sherry. Når man tapper sherry, tager man altid kun en del af den sherry, der er lagret i fadet. Den tilbageværende sherry hjælper så med at lagre den næste omgang sherry.

Der er altså stadig nogle rester tilbage fra sherryen, som giver whiskyen en sødere og mere frugtagtig smag.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Hvilken Glengoyne whisky skal man vælge?

Glengoyne whisky har, som nævnt, mange varianter, da destilleriet befinder sig i Highlands-området. Glengoyne 10 har f.eks. en karakteristisk smag af paranødder og egetræ. Glengoyne 21 har en smag af ”christmas cake”. Det vil sige, at smagen er præget af honning, frugt og kanel. Tallet i f.eks. Glengoyne 21 betyder, at whiskyen er lagret på fadene i 21 år. Glengoyne 25 er altså lagret i 25 år. Den dufter af læder og farin og har en smag af eg, kanel og marmelade. Dernæst følger en eftersmag af lakrids.

Smag er dog subjektiv, og hvis du virkelig skal finde den perfekte whisky til din smag og dine behov, skal man selv ud at prøve. Der findes dog nogle, der er mindre specielle end Glengoyne 21. F.eks. beskriver Glenogoyne selv deres Glengoyne 18 som den perfekte balance. Der er dog mange, der kan lide Glengoyne 21 netop for den karakteristiske smag.

Glengoyne 21

Glengoyne 21 whiskyen er meget kendt og populær blandt eksperter og whiskynydere. Farven på Glengoyne 21 er naturlig. Nogle whiskyers farver bliver tilpasset med farvestoffer for at få den karakteristiske gyldne farve.

Whiskyen er lagret udelukkende på sherryfade, hvoraf mange er førstegangsfyldte, hvilket giver den optimale indvirkning fra sherryen. Glengoyne 21 er ligesom alle andre Glengoyne whiskyer ikke røget. Malten er lufttørret, og der er altså ikke tørverøg i whiskyen. Det betyder også, at man i stedet får en sød og frugtig drink.

Hvad koster Glengoyne whisky?

Whisky bliver bedre med tiden. Den bliver dog også dyrere, fordi den så skal ligge i længere tid og samtidig bliver bedre. Man kan få billige whiskyer til under 150 kr., men så skal man ikke kigge ved Glengoyne. Glengoyne 21 ligger f.eks. omkring 1200 kr. Mærket er i den mere eksklusive og dyre ende, men hvis man er vild med whisky, burde man helt klart overveje at smage en Glengoyne whisky.

Glengoyne whiskys historie

Glengoyne er et meget traditionelt mærke. Det blev grundlagt i 1833 nord for Glasgow i byen Dumgoyne. Destilleriet er i dag eget af McLeod Distillers. Glengoyne står fast ved seks principper: Unpeated, unhurried, oak casks, maturation, natural color og tradition.

  • Unpeated betyder, at maltet er lufttørret og aldrig røget
  • Unhurried betyder, at whiskyen tager god tid og faktisk meget lang tid om at destilleres
  • Oak casks er de egetræsfade, der bruges til at lagre whiskyen. I 1870’erne blomstrede sherryproduktionen, og Glengoyne begyndte at bruge sherryfade til at lagre deres whisky i. Maturation er oplagringen af whiskyen. Den modnes i en fast temperatur og opstilles kun i tre lag, så man opnår den bedst mulige fordampning
  • Natural color siger lidt sig selv. Glengoyne har afsvoret farvestoffer og lader alle deres whiskyer have deres egen naturlige gylden farve
  • Det sidste princip er tradition. Glengoyne går meget op i deres tradition, og de producerer deres whisky på samme måde som i 1833

Alle disse principper gælder også Glengoyne 21.

Du kan læse mere om Glengoynes distilleri her.

Glengoyne som gave – til en anden eller til dig selv

Kender du allerede til Glengoyne, kunne det være, at det var en god idé til en helt speciel gave. Glengoyne har nemlig også gavepakker i forskellige prisklasser, så man kan finde den perfekte gave til den bestemte begivenhed.

Du kan også lave et personligt mærkat, som sættes på flasken, så den er helt unik. Dette er perfekt, hvis man vil bruge whiskyen til at huske noget bestemt eller bare synes det er sjovt at have sin egen kollektion af personlige whiskyer – den perfekte gave til dig selv. Ved gavepakkerne kan man også finde Glengoyne glas, tasker, punge, forklæder mm.

En dyr whisky er en god gave til alle, det er noget, man gemmer til den helt rigtige begivenhed, mens man venter spændt på at smage den, og ventetiden gør det kun en endnu bedre oplevelse, når man endelig smager den. Det der også er sjovt ved at få eller give en whisky i gave er, at hvis man f.eks. giver den til en i 18-års fødselsdag, kan man finde en whisky, der også er 18 år. På den måde føles det lidt ekstra specielt. Det kan dog gå hen at blive dyrt, hvis man skal gøre dette til en 40-års fødselsdag.

Det er også en god gave at give i bryllupsgave. Så kan brudeparret åbne den op på en af deres bryllupsdage nogle år senere.

Besøg i Glengoyne destilleri

Fordi Glengoyne er lidt dyrere, er det de færreste, der kan bestille mange forskellige for at finde ud af præcis hvilken Glengoyne, man bedst kan lide. I stedet kunne man overveje at besøge destilleriet i Skotland, hvis man alligevel skal en tur til landet. Destilleriet udbyder forskellige whiskysmagninger og ture rundt på destilleriet. På den måde kan man få smagt forskellige whiskyer og begynde at danne sig et overblik over, hvad man kan lide.

Desuden kan man få set destilleriet, hvis man er typen, der går op i hele processen og historien bag sin whisky.

På deres hjemmeside, kan man bestille de forskellige ture og smagninger, men hvis man ikke har muligheden for at komme til Skotland lige foreløbig, er der muligvis et andet tilbud, der kan vække interesse. Man kan nemlig bestille online whiskysmagninger, men det skal nævnes med det samme, at testpakkerne for tiden kun sendes til adresser i United Kingdom. Hvis man kan finde en vej udenom denne ikke så ubetydelige problemstilling, kan man endda også bestille private smagninger, hvis man virkelig leder efter en helt speciel oplevelse.

Bevæger man sig alligevel til Skotland, kan man også prøve deres whiskykursus, hvor man kan prøve at lave sin helt egen Glengoyne whisky.

Glengoyne Whisky

Der findes dog mange forskellige whiskyer, f.eks. Glengoyne 21 eller Glengoyne 10, og det kan være svært at vælge den helt rigtige, om det så er til en gave eller til eget brug. Her på siden kan du finde de bedste produkter fra Glengoyne whisky, f.eks. Glengoyne 21.

Skotsk whisky deles op i 5 til 6 regioner. Den første er Highlands. Whiskyen herfra er røget og fyldig og kan variere meget pga. uensartighed i området, de forskellige fremstillingsmåder og valg af materialet. Det er f.eks. med til at gøre Glengoyne 21 anderledes fra andre Glengoyne whisky.

Dernæst kommer Lowlands, der er den region, der laver whisky, som er mindst røget, saltet og gæret i smagen. Glengoyne destilleriet, der laver Glengoyne 21, har deres lager i Lowlands.

Speyside er egentlig en del af Highlands, men området er særlig kendt for floden Spey, der flyder igennem området og giver vand til destillerierne. Whiskyen her er fyldig og mildere end andre whiskyer.

Islay er en lille ø ud for den skotske vestkyst. Whiskyen herfra er særligt kendt for at være mineralsk, røget og maltet i smagen.

En af de tidligere primærdistrikter er Campbeltown. Området var stort i 1800-tallet og havde på det tidspunkt over 30 destillerier. I dag er der dog kun 3 tilbage.

Den sidste region tælles ikke altid med som selvstændig region. Islands er en del af Highlands, men minder meget om Islay og tælles altså nogle gange med som den sjette region.