Cohiba | En ægte cubaer

For feinschmekeren

Cohiba cigaren er en premium cigar, der bliver produceret i Cuba. Der er tale om en cubansk statsejet virksomhed, som blev startet op af den tidligere præsident Fidel Castro. I denne artikel kan du læse mere om, hvem Fidel Castro var, og hvordan han var med til at skabe et af verdens mest omtalte cigarbrands.

Sådan startede Castro Cohiba-brandet

Cohiba startede op, da en bodyguard for Fidel Castro delte nogle af sine private cigarer, som var produceret af den lokale ophavsmand Eduardo Ribera. Det fik Castro til at starte en særproduktion af Cohiba, som først og fremmest blev produceret med stram sikkerhed og til at starte med blev Cohiba kun produceret til Castro og andre vigtige cubanere.

Dette skyldes blandt andet også frygt for, at Central Intelligence Agency (CIA) fra USA prøvede på at myrde Fidel Castro, Raul Castro og Che Guevara ved brug af cigarer, der eksploderede.

Castro har senere udtalt i 1994, at han først opdagede den cigar, der banede vej for Cohiba, i forbindelse med, at han plejede at se en mand, der røg en meget aromatisk og god cigar. I den forbindelse spurgte han manden om, hvilket brand han røg, og der fik han af vide, at der var tale om en særlig blanding, som kom fra en ven, som selv producerede cigarer og gav dem til ham.

Det fik Castro til at søge efter den mand og herefter prøvede han den selv, og derfor ønskede han at vide, hvordan den blev produceret. Med den information i baghånden startede Castro ”El Laguito” fabrikken, og manden forklarede, hvilken tobaksblanding han brugte til cigaren. Han fortalte også, hvilke blade han brugte, og hvilke tobaksplantager de stammede fra.

Manden videregav også information om, hvilken indpakning han brugte samt anden nyttig information, som Castro og hans folk herefter delte med en gruppe cigarproducenter. Castro og hans folk gav dem materialet og det førte til, at El Laguito fabrikken startede op, hvor de altså begyndte med produktionen af Cohiba, som nu er kendt over hele verdenen.

Lanceringen af Cohiba

Cohiba blev officielt lanceret i 1968, da Cubatabaco startede brandet op. Det skete, da direktøren fra Cubatabaco bad direktøren fra El Laguito fabrikken, Avelino Lara, om at skabe en ny super Premium cigar, som adskilte sig fra mængden sammenlignet med de allerede eksisterende cubanske cigarer.

Til at starte med blev der kun produceret et lavt antal af Cohiba cigaræsker om året. Cohiba startede eksport til det amerikanske marked i 1982 i forbindelse med, at der blev afholdt VM i fodbold i Spanien. Omtrent et årti senere blev der eksporteret omtrent 60 millioner cubanske cigarer, hvoraf 3,4 millioner af dem bar navnet Cohiba.

Det særlige ved Cohiba tobak

Historisk set har de cubanske Cohiba cigarer været kendt for at blive produceret af den bedst tilgængelige cigartobak i Cuba. Cohiba-tobakken bliver valgt fra de fineste Vegas Finas de Primera, som kan beskrives som førsteklasse tobaksplantager i landet.

Disse tobaksplantager ligger i San Luis samt San Juan y Martinez områderne i Vuelta Abajo regionen i provinsen Pinar del Río. Det siges, at kun ti nøje udvalgte marker på et område af omkring 700 hektarer blev i 1992 brugt til produktionen. Ud af disse ti marker blev kun fem af dem brugt til de endelige Cohiba cigarer. Deres præcise placering var endda en stærkt beskyttet handelshemmelighed.

Der er også tale om en særlig form for tobak, da den bliver produceret med en særlig tredje fermentering i trætønder i El Laguito fabrikken. Dette er med til at skabe en blødere smag sammenlignet med andre cigarer i landet.

Oprindeligt blev Cohiba cigarer kun produceret i El Laguito fabrikken, som ligger i en forstad til Havanna. Senere blev produktionen udvidet til også at inkludere Partagas fabrikken i selve Havanna, hvor der bliver produceret Cohiba produkter fra forblandet tobak, der modtages fra El Laguito fabrikken.

Ud over de verdenskendte cigarer har Cohiba brandet også produceret cigaretter siden 1987 og Ekstra Cohiba Cognac siden 1999. Der er altså flere Cohiba produkter, som du kan prøve for at få en eksklusiv smag af cubanske varer.

Hvem var Fidel Castro?

Fidel Alejandro Castro Ruz blev født i den sydøstlige cubanske provins Holguín i 1926. Senere hen blev han diktator for Cuba i perioden mellem 1959 og 2008. Castro gik bort i november 2016.

Castro var delvist af spansk oprindelse, da hans far var udvandret fra Galicien i Spanien. Castros mor var født på Cuba, men også her var der en spansk forbindelse, da hun stammede fra en slægt på De Kanariske Øer, som hører til Spanien. Castro kom fra en velhavende familie, og derfor gik han på en af de dyreste privatskoler i Havanna, og senere læste han jura på universitetet i samme by.

Den 16. februar 1959 overtog Castro magten og blev premierminister i Cuba. Det skete, da han som leder af den revolutionære organisation ”26.juli-bevægelsen” var med til at afsætte den daværende cubanske diktator Fulgencio Batista. På samme tid satte Castro og resten af bevægelsen en stopper for Den Cubanske Revolution, som varede fra 1953, indtil han kom til magten i februar 1959.

Fidel Castro trak sig fra præsidentposten i landet i 2008 på grund af dårligt helbred. I den forbindelse overtog hans lillebror Raúl Castro, som sad på magten indtil 2018. I dag er det Miguel Díaz-Canel, som er Præsident af Cuba.

Striden med USA

Cuba har haft mange historiske stridigheder med USA og en af dem er forbundet til Cohiba. I 1997 startede General Cigar i USA en cigarproduktion med dominikansk tobak under brandet Cohiba.

Det amerikanske brand oplevede et enormt salg i halvfemserne og det fik den statsejede cubanske virksomhed Cubatabaco til at starte en juridisk kampagne mod General Cigar for at bekæmpe deres rettigheder til at bruge navnet ”Cohiba”.

Det afviste Højesteretten i USA. Cubatabacos anmodning og sagen blev skubbet længere op i systemet, hvilket resulterede i, at General Cigar i dag har en ansvarsfraskrivelse på sine produkter, som informerer om, at brandet ikke har nogen forbindelser til det cubanske brand. Sagen kører stadigvæk den dag i dag.