Tequila og agave

Mexikansk luksus spiritus

Tequila er en mexicansk spiritus, der er baseret på den blå agave. Drikken fik sit navn efter byen Tequila, der ligger i den vestlige del af Mexico, og i dag er det en af de mest populære typer alkohol, som du finder både i hjemmet og på de fine cocktailbarer – selv privatfesterne har inviteret den indenfor, hvor den kombineres med salt og lime.

Tequila indeholder en alkoholprocent på mellem 38% og 55% og den klassificeres som en lagringsgrad.

En tilsvarende mexicansk spiritus er Mezcal, og det siges, at al tequila er mezcal, men ikke al mezcal er tequila. Mens tequila kun kan fremstilles på den blå agave, kan Mezcal nemlig baseres på helt op omkring 30 forskellige sorter ud af de omtrent 200 forskellige, der findes.

Hvis du vil blive klogere på Mezcal Koch, Fortaleza og Calle 23 samt hvem der står bag de tre mærker, der i dag er kendte over hele verden for deres respektive mezcal og tequila, så kan du læse mere her.

Mezcal Koch Barril


Læs mere her

Mezcal Koch Ensamble


Læs mere her

Mezcal Koch Espadin


Læs mere her

Mezcal Koch Madrecuishe


Læs mere her

Mezcal Koch Olla de Barro


Læs mere her

Mezcal Koch Tepextate


Læs mere her

Mezcal Koch Tobala


Læs mere her

Mezcal Koch Tobasiche


Læs mere her

Destilador Blanco Tequila


Læs mere her

Destilador Reposado Tequila


Læs mere her

Mezcal Koch

Mezcal Koch er en lækker mezcal, der giver en let røgfri, sød, stærk og tør smag på ganen, som mange er helt vilde med. Den er fremstillet i Mexico hos Del Maguey, og den er håndlavet fra 100% agave.

Duften består af en kombination af frugt, honning og vanilje, mens smagen byder på både ingefær, kanel, banan, mandarin og ristet agave. Det er et populært valg til en variation af forskellige cocktails.

Der bruges både vilde agaver og opdyrkede agavefrugter til fremstillingen af Mezcal Koch, og du vil opleve en velbalanceret og klassisk smag, der bestemt også kan nydes rent.

Mezcal Koch har en alkoholprocent på 47%.

Hvem står bag Mezcal Koch?

Mezcal Koch produceres af Hernández familien fra San Baltazar Guelavila, der ligger i Mexico. Den er opkaldt efter den tyske botanist Karl Heinrich Koch.

Familien og producenten arbejder med det faste formål at fremme produktionen af traditionel Mezcal. De tidligere generationer har skabt grundlaget for, at dette formål eksisterer, da de har perfektioneret procesmetoderne, og i dag videreføres denne arv og produktionen af mezcal med stolthed.

Fortaleza Blanco

Fortaleza Blanco tequila er en tequila fra Mexico, der er fremstillet af mærket Fortaleza. Den er højt elsket for sin agave, hvide peber, citrus- og olivennoter i smagen.

Når du dufter til den, vil du opfange agave, sort pebber, jord, citrus, oliven, smør, græs, vanilje og en smule salt. I smagen vil du finde agave, sort peber, oliven, citrus, smør, græs og vanilje.

Det er en spændende og anderledes smagsoplevelse, præcis som Fortaleza er kendt for at skabe.

Fortaleza Blanco tequila er destilleret forsigtigt og med præcision hos Tequila Los Abuelos destilleriet i Mexico, og den har fået en gennemsnitlig bedømmelse på 8.6/10 stjerner.

Fortaleza Blanco tequila har en alkoholprocent på 40%.

Fortaleza Anejo

Fortaleza Anejo er en eksklusiv tequila, der er helt fantastisk. Du kan smage agave, men du får ikke en overvældende smag af egetræ, vanilje og ekstra varme, som mange andre Anejos har. Kort sagt er det en af de bedste Anojos på markedet.

I stedet får du en smag, der består af kombinationen af agave, butterscotch, sultana og blandede skræl, og nogle finder også peber, citrus og chokolade. Smagen er olieret, kompleks og helt fantastisk.

De blå agaver får lov at vokse i syv til otte år, hvor de bliver varmet af Mexicos sol og plejet af sommerregnen. Det giver den bedste agave, og du kan smage kvaliteten i hver eneste tår, som du tager af Fortaleza Anejo.

Fortaleza Anejo har en alkoholprocent på 40%.

Hvem står bag Fortaleza?

Fortaleza begyndte allerede helt tilbage i 1873, hvor Don Cenobio grundlagde sit første destilleri. Dengang gik det under navnet ”La Perseverancia”, og der skete flere ændringer og blev gjort flere opdagelser, der gavnede produktionen af tequila og endnu bliver brugt den dag i dag.

Det var dog ikke Don Cenobio, der ændrede industrien, men i stedet hans barnebarn Don Javier. Han hjalp med at etablere oprindelsesbetegnelsen for tequila, og han gjorde Sauza-familiens tequila til det mest populære mærke i verden.  Det var desuden også Don Javier, der skabte destilleriet La Fortaliza.

I 1976 solgte Don Javier familievirksomheden og mærket Sauza-brandet, da et destilleri med en lille murstensovn, en Tahona pit, et par træ-gæringskar og 2 små kobber pot stills ikke var effektivt nok. Heldigvis for hans barnebarn Guillermo beholdte de landområdet og deres destilleri, så Guillermo har kunne starte det op igen – denne gang under navnet Destileria La Fortaleza.

I dag lever han af at lave tequila på den traditionelle måde, og selvom det ikke er lige så effektivt, så beholder det den del af charmen, der går tabt, når først masseproduktionerne går i gang.

Fortaleza Reposado

Fortaleza Reposado er en tequila fra destilleriet Fortaleza Tequila, der er fremstillet i Mexico. Det er en 100% agave tequila, der har lagret imellem 6 og 9 måneder i egetræsfade. Mærket Fortaleza går mange år tilbage, og tequilaen produceres af en mand, hvis familiehistorie er dybt forankret i produktionen af tequila i Mexico. Derfor er denne tequila også produceret efter traditionelle metoder, der er blevet brugt i mere end hundrede år tilbage.

Fortaleza Reposado er af en unik karakter. Den har en mild og blød smag, der både indeholder vanilje, peber, krydderier og chokolade. Du vil også finde florale nuancer, hvilket gør det til en smagsoplevelse uden lige, når først drikken rammer tungen.

Hvis du er interesseret i en tequila af god kvalitet, hvor du kan smage både håndværk og historie i hver enkelt tår, så er Fortaleza Reposado det helt rigtige valg.

Fortaleza Reposado har en alkoholprocent på 40%.

Hvad er tequila?

Før vi går til de forskellige mærker og deres historier, så er det måske meget rart at vide en smule mere om, hvad tequila er.

Tequila er en mexicansk brændevin, der fremstilles af saften fra den blå agave. Selvom det findes omtrent 200 forskellige sorter, så er det kun denne, der må bruges, hvis du vil kalde din brændevin for tequila. Hvis du i stedet vil kalde den for Mezcal, så har du til gengæld omkring 30 forskellige muligheder, som du kan basere din brændevin på.

Kernen fra agaven dampkoges og presses, så den sukkerholdige saft både kan gæres og destilleres til tequila. I gamle dage foregik dette i små batches, og de steder, hvor de traditionelle metoder endnu bruges, er produktionen mere begrænset, hvilket også giver en højere pris.

Tequila har typisk en alkoholstyrke på mellem 40% og 50%, og det kan bruges enten alene, kombineret med salt og lime eller i en cocktail.

Calle 23

Calle 23 er en moderne tequila, der typisk findes i forskellige barer. Den er velkendt og elsket i de danske cocktailbarer, hvor den passer perfekt ind i samlingen med dens simple, elegante og solide agavesmag.

Den er 100% agave, og den er en af de tequilaer, hvor du får et godt produkt til en god pris.

Agaven til Calle 23 koges langsomt i 7 timer, hvorefter den står i 3 timer ved lavere temperatur for at være sikker på, at agavens hjerte er kogt ud og plantens yderside brænder på.

I produktionen af de forskellige typer tequila, bruges forskellige typer ståltanke og gærsorter, så smagen ikke er den samme for typen Blanco og for typen Reposado.

Hvem står bag Calle 23?

Sophie Dacobecq blev født i den nordlige del af Frankrig, hvor hun hurtigt blev tiltrukket af biokemiens fag. Og det var denne interesse, der førte hende til Mexico, hvor hun fik interesse for tequila lavet af 100% agave og agaveforædlingen.

Selvom hun allerede fik denne interesse før år 2000, så var det først i 2003, at hun fik ideen om at skabe sit eget firma, efter hun havde været i Sydafrika og skabt forskellige forbindelser med andre i tequila-verdenen.

Hun begyndte at udse sig ingredienser og sammensætninger, som hun drømte om at gøre til sit eget firma – nemlig Calle 23 – og allerede tre år senere stod hun med sin første og helt egen tequila i hånden. Calle 23 var klar i profilerne Blanco, Reposado og Añejo.

Hun vælger højlandsagaver fra Jalisco, der har en frugtagtig og krydret karakter, og efter hun har fundet det rigtige sted – Zapotlanejo – handler det blot om at komme i gang.